خبرگزاری خانه ملت

هدر اصلی
  • تاریخ انتشار : 1402/06/18 - 11:49
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
سرویس : اقتصادی
زنگنه:

تصمیم گیری های روزانه برای اقتصاد خطرناک است

عضو کمیسیون برنامه،بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی معتقد است؛هرچه یارانه به ابتدای خط تولید اختصاص دهیم این مسئله به اصطلاح بر سر سفره مردم گذاشته نمی شود؛ وقتی به عنوان مثال ما بیاییم و خوراک را با تخفیف بالا و ارز ترجیحی  به پتروشیمی ها بدهیم این به معنای این نیست که این امر می تواند به ثبات اقتصادی کمک کرده و تاثیر آن بر سر سفره مردم دیده شود.

محسن زنگنه در گفت و گو با خبرنگار  خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به مصوبه اخیر دولت در زمینه نرخ خوراک گاز برای صنایع و تاثیر آن بر سفره های مردم بیان کرد: در این بخش دو مبحث حائز اهمیت است؛ اینکه آیا ما باید خوراک پتروشیمی ها را با ارز ترجیحی بدهیم و آیا این مسئله واقعا تاثیری بر اهداف ثبات اقتصادی و کاهش تورم خواهد داشت؟ و دوم اینکه آیا افزایش قیمت خوراک منجر به افزایش تورم کالاهای اساسی خواهد شد و یا خیر؟



وی با اشاره به روش اتخاذی دولت درباره ارائه یارانه به پتروشیمی ها بیان کرد: بنده معتقدم هرچه یارانه به ابتدای خط تولید اختصاص دهیم این مسئله به اصطلاح بر سر سفره مردم گذاشته نمی شود؛ وقتی به عنوان مثال ما بیاییم و خوراک را با تخفیف بالا و ارز ترجیحی  به پتروشیمی ها بدهیم این به معنای این نیست که این امر می تواند به ثبات اقتصادی کمک کرده و تاثیر آن بر سر سفره مردم دیده شود.



زنگنه تصریح کرد: همچنین اینکه بطور مثال نرخ خوراک افزایش یابد و این موضوع تورمی ایجاد نکند، حرف عبثی است، لذا این امری بسیار طبیعی است چراکه  مسئولین این قبیل موضوعات را در گذشته و در زمینه تغییرات ارز 4200 تومانی هم می زدند و تاکید داشتند که تنها 4 قلم کالا افزایش نرخ پیدا خواهد کرد.



عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:جدای از درست و یا نادرست بودن اقدام دولت؛ اینکه ما بیاییم و بیان کنیم که قبلا نرخ خوراک را 28 هزار حساب می کردیم و در حال حاضر آن را با نرخ 40 محاسبه می کنیم و بعد بگوییم این مسئله هیچ تاثیری بر گرانی ندارد،سوال برانگیز است! یعنی اگر مابه التفاوت نرخ 28 تا 40 هیچ تاثیری ندارد پس دیگر چرا این مسئله برای ما مهم است؟ همچنین اگر این رویکرد دولت هیچ تاثیری بر سفره مردم نگذاشته و به تورم دامن نخواهد زد، پس منابع حاصله کجا هزینه خواهد شد؟ بنابراین تحلیل های صورت گرفته از سوی مسئولین غیر کارشناسی است.



زنگنه با اشاره به تعبیری از مفهوم کلان اقتصاد بیان کرد: به تعبیری اقتصاد شبیه یک برکه است؛ شما از هر گوشه ای ،ضربه ناچیزی بر این برکه بزنید، به واقع کل برکه از این ضربه متاثر خواهد شد. بنابراین بطور مثال وقتی ما خوراک و هزینه تولید برای پتروشیمی ها را افزایش می دهیم، قطعا باید منتظر افزایش قیمت ها باشیم. البته اینکه این افزایش قیمت چه سهمی از سبد خانوار را به خود اختصاص دهد، قابل بحث است اما اینکه بگوییم این مسئله هیچ تاثیری ندارد، حرفی خلافی است و قطعا این مسئله تاثیرات خود را دارد.



عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به روش ارائه یارانه به صنایع بیان کرد:دولت باید یارانه اختصاص داده به ابتدای خط تولید را به قدری کنترل کند که در نهایت وقتی کالا به دست مصرف کننده می رسد، تاثیر آن یارانه دیده شود لذا تجربه دولت های متعدد نشان می دهد که این امکان واقعا وجود ندارد . از این رو ما باید این یارانه را به سمت انتهای خط تولید ببریم.



وی با بیان اینکه ما باید قیمت ارز را تک نرخی کنیم، بیان کرد:به واقع شکل گیری بازارهای متعدد تنها به ایجاد رانت دامن زده و ثروت کشور را به سمت مناسب هدایت نمی کند، بنابراین ما باید به سمت تک نرخی شدن قیمت ارز حرکت کنیم و هرگونه ارائه یارانه را به صورت ریالی اختصاص دهیم چراکه یارانه به صورت ارزی، جز انحراف در مسیر،چیزی دیگری را عاید دولت نخواهد کرد؛ بنابراین اگر ما قصد داریم یارانه بدهیم، این یارانه باید به صورت  ریالی و در جاهای مختلف زنجیره تولید اعمال شود.



زنگنه با بیان اینکه برخی در قبال رفتن به سمت سیاست تک نرخی کردن ارز، واهمه ایجاد می کنند،ادامه داد: برخی تاکید دارند اگر سیاست تک نرخی ارز مبنا قرار گیرد، تورم و بسیاری از مسائل شکل می گیرد.با این حال بنده معتقدم بدین شکل حمایت های یارانه ای به صنایع بر سر سفره مردم نمی نشیند و ما این تجربه را چندین بار تکرار کرده ایم لذا ما باید به سمت تک نرخی کردن ارز حرکت کنیم تا اقتصاد در ریل ثبات قرار گیرد.



زنگنه تاکید کرد: بدتر از اینکه سیاست در پیش گرفته دولت در زمینه نرخ خوراک صنایع درست و یا غلط است،این است که هر روز ما شاهد یکسری سیاستگذاری های بخشی در اقتصاد باشیم که این مسئله از همه چیز خطرناک تر است. اینکه ما هر روز برای پتروشیمی ها، فولاد، ارز،گمرک یک تصمیم بگیریم،عملا امکان پیش بینی پذیری در اقتصاد را از بین برده و ریسک سرمایه گذاری را بالا برده ایم./



پایان پیام

  • کد خبر : 367733
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

آخرین اخبار